2011. július 20., szerda

Szemüveg vs Kontaktlencse

Sziasztok!
Nektek mi a véleményetek? Szemüveg vagy kontaktlencse? Én évek óta szemüveges vagyok és most jutottam el odáig, hogy váltok. Lehet... A munkám miatt is jobb lenne, mivel porosodik rajtam a szemüveg, meg ide-oda csúszkál az orromon! Idegesít! De azért be kell, hogy valljam kicsit félek a lencsétől illetve a behelyezésétől és a kivételétől. Árban tény és való, hogy a szemüveg jobban megéri, bár egy "orvos" akinél jártam az orvosi alkalmassági miatt azt mondta, hogy 2évente új szemüveget kell venni (én erről eddig még nem halottam, ti?). Egy szemüveget megveszel olyan 20 000 Ft ért a kontaktlencse pedig 9 000 Ft kb és az olyan 3 hónapra elég. Én így tudom, még nem mélyedtem jobban bele a témába, mivel most hosszú, hegyes körmeim vannak még nem tudtam elmenni a szemészhez. Majd ha voltam már szemorvosnál és kifaggattam a rengetek kérdésemmel többet tudok arról melyiket mennyi ideig lehet használni. Minden esetre kíváncsisággal és félelemmel várom a kontaktlencsém :)


A szemüveg olyan eszköz, mely viselésekor a látás javítását, a szem mechanikai védelmét illetve UV védelmét szolgálja. Alapvető részei az egy vagy több lencse, és a keret.
A gyógyszemüvegek feladata a látáshibák korrigálása. Rövidlátás, távollátás, szemtengelyferdülés hibája megfelelő optikai lencsével javítható. (Wikipédia)


A kontaktlencse korrektív, kozmetikai vagy terapeutikus lencse, amelyet a szem szaruhártyájára helyeznek.
A kontaktlencse-viselésre több tényező is késztetheti a viselőket. Sokan úgy tekintik, hogy megjelenésük számára előnyös a kontaktlencse a szemüveggel szemben, de az esztétikai okokon kívül a kontaktlencsék nem párásodnak be, valamint az esős időjárás sem érinti őket. Jelentősen nagyobb látóteret biztosítanak, mint a szemüvegek, és alkalmasabbak sporttevékenység közbeni viselésre is, továbbá bizonyos szembetegségek kizárólag velük korrigálhatók. (Wikipédia)

Nos? Vélemény?

8 megjegyzés:

  1. én 1 éve hordom a kontaktlencsét és hát az elején nem volt könnyű a behelyezés és a kivétel de gyakorlással meg lehet szokni. Én nagyon szeretem jobban mint a szemüveget. Az igaz h drágább de szerintem kényelmesebb és nincs is vele gond. Mindenképp megéri kipróbálni a kontaktlencsét vegyél próbalencsét vagy egynaposat és akkor olcsóbban megúszod ha mégsem válna be :)

    VálaszTörlés
  2. Én mindkettőt hordok. Nyáron pl napközben mindig kontaktlencsét, mert meghalok napszemüveg nélkül, plusz izzad az orrom a szemüveg alatt. De télen is jobban szeretem, mert a szemüveg bepárásodik meg ilyenek :D De pl ősszel ha olyan semleges idő van, meg nyári estéken szeretem a szemüveget, mert öltöztet, jól néz ki. Jah meg sportoláshoz is kontaktlencse. Már vagy 7 éve van lencsém, és én nagyon szeretem.:)

    VálaszTörlés
  3. Én szemüveg párti vagyok, legyen színes és vagány. Egyértelműen öltöztet, nekem még nem jutott eszembe váltani :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem 15 éves korom óta van lencsém, azért kellett, mert évente romlott egy dioptriát a szemem (- 8,5 körül volt akkor) és a lencse megállítja a romlást a tapasztalat szerint, nekem is bevált. Igaz, én tb támogatottat kaptam (és keményet hordok), így olcsóbb volt, de nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is jobban járunk lencsével, csak javasolni tudom.

    VálaszTörlés
  5. Én óvodás korom óta hordok szemüveget, de sok dolgot utálok benne.. oké, hogy öltöztet, meg színes-vagány, de nem olcsó, hogy kettő-háromféle legyen, hogy cserélgethessem. Meg az ágyban nem tudok tévézni, olvasni csak hanyatt fekve.. bár még csak most próbálom ki a lencsét, itt most 3 hónapos ingyen próbát ajánlottak: http://data.hu/url/kontaktlencse megnézem milyen, és ha meg tudom szokni, váltok. Még egy divatos napszemüm se volt soha, mert csináltattunk egy dioptriást, aztán évekig ugyanaz.. :/

    VálaszTörlés
  6. Nekem is óvodás korom óta van szemüvegem :) De már voltam a Vision Express-be, én ott csináltatom a lencsémet. Már nagyon várom, h megérkezzen a próbalencsém és kiderüljön, h lehet-e lencsém :) Remélem igen! Itt úgy van, h a vizsgálatért és a próbalencséért nem kell fizetni, ha rendelsz/veszel lencsét v szemüveget. Én először azt ajánlom, h menj el egy ilyen helyre és ott vizsgáltasd be a szemed és ha már tudod, h milyen lencse kell csak akkor rendelj netről! Így biztosabb!

    VálaszTörlés
  7. Köszi Ivett, de rosszul írtam :) Szóval ez nem netes rendelés, hanem ugyanúgy be kell menni, csak az Ofotérthez, és bevizsgálják a szemet, betanítják a használatot, és három hónapra elég lencsét adnak ingyen. Meg olyan ápoló trutymákot. Nem gondoltam én egyből a netes rendelésre :D Ettől is tartok még, de az azért nyugisabb, hogy betanítják, bár bizti remegni fog a kezem.. :D

    VálaszTörlés
  8. Nekem egy hete vannak lencséim. Eleinte nagyon nehéz volt betenni őket, de most már teljesen megszoktam és mindenkinek csak ajánlani tudom!

    VálaszTörlés